Robert: "Ik vind het mooi wanneer alles gestroomlijnd loopt. Een goed ingericht systeem werkt door in de hele organisatie."
Robert is een nuchtere Spakenburger die met ruim 26 jaar ervaring in de zorg een onmisbaar teamlid is van CoVector. Als facility manager doet hij een groot deel van het voorbereidend en ondersteunend werk voor systeemimplementaties in de zorg. Dat kan gaan om het aanbesteden van multifunctionals, maar ook het implementeren van software of het installeren van domotica. De techniek inzetten is geen doel op zich; het ondersteunt de medewerker bij de zorgwerkzaamheden. Robert: “Dat is het leukst en uitdagendst van mijn vak, processen en mensen samenbrengen.”
Wat is typerend aan jou?
“Ik ben recht door zee en pragmatisch. Ik hou ervan om mijn doel te bereiken, dwars door alles heen. Daarmee bedoel ik dat ik me als projectleider houd aan het budget en de doelstellingen en me niet laat afleiden. Het risico met complexe ICT projecten is dat er steeds nieuwe vragen gesteld worden en nieuwe mogelijkheden geopperd worden, maar als je daar in mee gaat verlies je het overzicht en haal je je doel niet. Ik ben niet bang om vanuit mijn expertise te zeggen: zo gaan we het doen.”
Wat vind je mooi aan je werk?
“Ik vind het mooi wanneer alles gestroomlijnd loopt. Of het nou gaat om personeelsadministratie, een Elektronisch Cliënten Dossier of domotica; als je het goed inricht werkt dat door in de hele organisatie. Een voorbeeld is het inzetten van domotica bij een van onze klanten. In hun zorgwoningen leven ouderen met dementie die niet meer zelfstandig kunnen wonen in zogenaamde ‘leefcirkels’. Domotica ondersteunen een veilige omgeving voor zowel de cliënten als het personeel. Bijvoorbeeld doormiddel van een polszender die deuren automatisch aanstuurt of een signaal stuurt naar de verpleging wanneer een bewoner zich buiten de woning bevindt. Zorg is de hoofdactiviteit van onze klanten, maar de ondersteunende processen zijn van groot belang voor het kwaliteitsniveau.”
Waarom is CoVector voor jou van meerwaarde?
“Binnen CoVector komen onze talenten en expertises samen. We kunnen altijd de juiste mensen op de juiste plek zetten binnen een project, van ICT specialist tot projectmanager. Daardoor kunnen we ook omvangrijke trajecten samen succesvol afronden. Ook inhoudelijk kunnen sparren met collega’s is erg fijn.”
Wanneer voel je de meeste uitdaging?
“Als ik merk dat er weerstand is bij medewerkers om nieuwe werkprocessen in gebruik te nemen. Dan moet ik mijn best doen om duidelijk te krijgen waar de knelpunten zitten en hoe we toch weer verder kunnen om het beoogde doel te behalen. Mijn vak gaat niet alleen over techniek en deadlines; inlevingsvermogen en om kunnen gaan met mensen zijn ook belangrijke aspecten.”
Wat is het mooiste compliment of blijk van waardering die je ooit hebt gehad
“Mijn werk is meestal niet tastbaar, maar ik merk de waardering ervoor uit de reacties. De projecten die ik uitvoer liggen vaak al een tijdje te wachten, maar het is er nog niet van gekomen. Het sluimert op de achtergrond: ‘O ja, daar moeten we echt iets mee’. Als het daadwerkelijk is uitgevoerd en medewerkers ervaren dat de werkdruk daardoor minder groot is, dan krijg ik vaak dankbare reacties.”
Wat denk jij dat er nog zou moeten veranderen in de zorg/ICT?
“Ik denk dat er meer zorg op afstand zal komen in de toekomst. Zo zal je bijvoorbeeld na een operatie niet in het ziekenhuis herstellen, maar thuis. Via een zorgportaal kun aangeven hoe het gaat, een verpleger monitort je herstel en komt langs als het nodig is. Dit is een goed beveiligd portaal waarbij actuele informatie beschikbaar is over de patiënt, maar bijvoorbeeld ook welke reisroute optimaal is en waar je je de werkuren kan registreren. Kortom, een nog betere integratie van verschillende zorgprocessen binnen één omgeving. Dat maakt het werk voor de zorgmedewerkers een stuk makkelijker.”